Welcome to My Blog!

This is Boxer Template Demo Site
Follow Me

तरकारीमा बिष: उपभोक्तावादीलाई पुरस्कार



By  Unknown     11:52 PM    Labels: 
- रामनाथ खनाल
  मन्द बिषले  मस्त गाँजेको र त्यसैको साहारामा बाँचेको आधुनिक समाजमा ‘बिषादी’ बारेको बहसै व्यर्थ छ । यहाँ कहाँ छैन बिष ? चामलमा, च्यूरामा, दालमा, मसलामा, चिनीमा सवैमा छ बिष ।  कोही बिष हालेर उमारिएको छ / उव्जाइएको छ, कोहीमा उव्जाएका पछि बिष मिसाइएको छ  । बिष नहालेको बस्तुको खोजि गर्नु भनेको भ्रष्ट आचार नभएको शासक/प्रशासक खोज्नु जस्तै मुस्किल भएको छ ।  

अचेल किसानले अत्यधिक मात्रामा बिष हालेर तरकारी उत्पादन गरेको र बजारमा बिक्रि वितरण गरेको र उपभोक्ताको स्वास्थ्यमा प्रतिकूल असर पुर्याएको कुराले बजार तताएको छ । कतिले आफ्नो भान्छामा हरिया सागपात, बन्दा काउली लगायतका बजारमा बिक्रि वितरणका लागि प्रतिबन्धित गरिसकेका छन् । तर यी कुराहमा उतिसाह्रो तुक भेटिँदैन । प्रष्ट छ, बजारमा अत्यधिक माग र कम आपूर्तीका कारणले मात्र होइन आफूले लगानी गरेर लगाएको फसलबाट मुनाफा आर्जन गर्न पनि किसानहरु तरकारीमा किटनाशक औषधि र रसायनीक मलखादको अधिक प्रयोग गर्न बाध्य छन् ।

माग र आपूर्तीबीचको असन्तुलनकारी अर्थशास्त्रीय ढाँचाले आज बजार आक्रान्त छ बढ्दो सहरी जनसंख्या, उत्पादनयोग्य ठाउँको अभावका कारण बढ्दो बजारको माग अनुसारको तरकारी उत्पादन गर्न असमर्थ  छन् किसानहरु । त्यसैले उनीहरु व्यवसायीक हिसावलेनै अधिक उत्पादन दिन बाध्य छन्  ।

यो समस्या त नेपाली समाजको प्रतिनिधिमूलक घटना मात्र हो । जव आम मानिसहरु उपभोक्तावादी बन्न थाल्दछन् र आफूलाई उत्पादनबाट बिमुख तुल्याँउन थाल्दछन् यि भन्दा भिमकाय समस्याबाट गुज्रनु पर्ने हुन्छ  । यो त शुरुवात मात्र हो  ।

त्यसकारण भात भान्छा बारवेर गरिहाल्नु पर्ने अवस्था आएको छैन । शुरुवातमै लम्परसार पर्नेहरु दिर्घजीवि हुँदैनन् ।

केही वर्ष अघि कामको सिलसिलामा पंक्तिकार राजधानी नजिकैैको गाउँमा पुगेको थियो । उमरेले ६० वर्ष कटेकी एकजना बृद्धा आफ्नो बारीमा उतपादन भएका वेमौसमी तरकारीका पातहरु केलाउँदै बस्तुभाउको फोहर (मल) थुपारेको ठाउँमा फ्याँक्दै रहिछिन् । मैले आश्चर्य मान्दै उनीलाई सोधेँ – ‘आमै यि पातहरु त बस्तुभाउलाई दिए हुन्थ्यो नी ?’ उनले झर्किएर जवाफ फर्काइन्– ‘कहीँ नभएर औषधी हालेर फलाएको तरकारीका सागपात बस्तुलाई खुवाउँछन् बस्तुभाउ बिरामी परिहाल्छन् नी ।’

म झल्याँस्स निद्राबाट बिउँझिए जस्तो भए । म त सहरमा बस्तुभाउलाई समेत खुवाउन नमिल्ने÷नसकिने तरकारीहरु पो खाएर बाँचिरहेको रहेछु । अहो ! मेरो स्वास्थ्य के भएको होला ? आफ्नो स्वास्थ अवस्था प्रति आफैँलाई सहानुभती जागेर आयो ।  त्यसपछि मैले बजारमा देखिएका लोभलाग्दा हरिया तरकारीप्रति आँखा लगाउन छोडिसकेको थिएँ  । र पूर्ण रुपमा गेडागुडीमा आस्रीत हुन थालेको  दुई वर्ष हुन थालि सकेको छ   ।
अचानक आजभोली अखबारका पानामा रंगिएका र पृष्ठ भरिएका समाचारले पुनः केही तथ्य उजागर गर्न जाँगर चलायो ।

निश्चय पनि हिजोआज हामी उपभोक्ताबादी भएका छौँ । आम्दानी निम्न स्तरको भएपनि उच्च स्तरको खर्च गर्ने परम्परा नै बसिसकेको छ हाम्रो समाजमा । हाम्रो संस्कार र संस्कृति पनि सोही अनुरुप अघि बढिरहेको छ । त्यसैले  आज हामी, श्रम र उत्पादनबाट क्रमशः विमुख बन्दै गइरहेका छौँ र उत्पादित बस्तु तथा सेवाको अधिक प्रयोग गर्ने मनोरोगी भएका छौँ । त्यसैले दिनप्रतिदिन फराकिलो बन्दै गएको बजारका कारण व्यवसायीक किसानहरु जसरी भए पनि अधिक उत्पादन दिन विवश छन् ।


हाम्रो खेतबारीको संरचना, खेती गर्ने प्रणालीले सामान्य तवरबाट मुनाफा आर्जन गर्न असम्भव हुन थालिसकेको  छ । त्यसैले रसायनीक, किटनाशक औषधि तथा बिषादीको प्रयोग आदिबाट उत्पादन फसल दिने र बजारमा बिक्रि वितरण गर्नु अनिवार्य जस्तै भइसकेको छ । त्यसैले औषधि हाल्दा उपभोक्ता मारमा परेका छन् औषधि नहाल्दा किसान किसान समस्यामा पर्दछन् । समस्या दुवै तर्फ उत्तिकै छ ।

वर्षौ अघि देखि माटामा अत्यधिक रसायनीक मलखाद र किटनाशक औषधिको प्रयोगले माटोमा अम्लीयपन ज्यादा भएको छ । उर्वराशक्तिमा ह्रास आएर उत्पादकत्व घटेको छ ।  विस्तारित बजारमा माग बमोजिमको तरकारी आपूर्ती गर्ने र उत्पादनबाट मुनफान निकाल्न पनि अधिक उत्पादनमा जोड दिन किसानहरु बाध्य छन् । तरकारीमा रसायनीक मलखाद र किटनाशक औषधि प्रयोगबाट उपभोक्ता मात्र होइन  स्वयम् उत्पादक किसानहरुको स्वास्थ्य अवस्था पनि प्रतिकूल बन्दै गएको छ ।

सिमित उत्पादकहरुबीचमा बजार निर्भर रहँदा यस्ता समस्या उत्पन्न हुन्छन् नै । यसको नियन्त्रणका लागि उपभोक्ता सचेत भएर मात्रै पुग्दैन  । यसको नियन्त्रणका लागि तरकारीमा बिषको प्रयोग नगर भनेर सुझाउन जति सहज छ त्यो भन्दा गाह्रो छ उपभोक्ता संस्कृतिको अन्त्य गर्दै सवैलाई उत्पादन गर्नुपर्छ भन्ने भावना जागृत गराउन  ।

समाज क्रमशः उपभोक्तामूखी बन्दैछ गाउँ छोडेर सहर पस्नेको संख्या पनि उत्तिकै बढ्दो छ । सहरी क्षेत्रमा अत्यधिक मात्रामा बढ्दो तरकारीको माग र न्यून उत्पादनले अधिकांश तरकारी मुलुक बाहिरबाट आयात गर्नु
पर्ने अवस्था विद्यमान छ । त्यसकारण उपभोक्तामा उत्पादन संस्कृति बढाउने र व्यवसायीकरणका नाममा अधिक उत्पादनमा जोड नदिने भन्दा पनि गुणस्तरीय उत्पादनमा जोड दिने तर्फ सरोकारवालाहरुको ध्यान  जानु पर्दछ ।

त्यसका लागि आम उत्पादनकर्ताहरुलाई सचेत  र जागरुक बनाउनु उपयुक्त हुन्छ न की उत्पादित बस्तुलाई बजारमा ल्याउन रोक लगाएर समस्या समाधान गर्न सकिन्छ । बजारमा बढ्दो माग र उपभोक्तावादी संस्कृतिको  न्यूनिकरण गर्दै  प्रत्येक नागरिकलाई सहरमूखी भन्दा पनि उत्पादनसँग एकाकार  गराउने हो भने तरकारीमा बिष हालेरै भएपनि बेचेर सहरको आवश्यकता पूर्ती गर्नुपर्ने बाध्यता आउँदैनथ्यो की ?

About Unknown

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas euismod diam at commodo sagittis. Nam id molestie velit. Nunc id nisl tristique, dapibus tellus quis, dictum metus. Pellentesque id imperdiet est.

No comments:

Post a Comment